GIDAVE TARIM ÖRGÜTÜ (FAO)

 

Kuruluş Yılı                                 : 1945

Üye Sayısı                                    : 194üye (194 ülke + AB), 2 Ortak üye (Faroe Adaları, Tokelau)

Merkez                                         : Roma/İTALYA

   Taşradaki Birimler                      : Halihazırda 5 BölgeOfisi, 10 Alt Bölge Ofisi, 6 İrtibat Ofisi ve 85 Ülke Ofisi

Genel Direktör                         : Qu Dongyu (Çin Halk Cumhuriyeti) 22-29 Haziran 2019 tarihlerindegerçekleşen 41. FAO Konferansında seçildi.

 

FAOGenel Bilgi

FAO, az gelişmiş ve gelişmekte olanülkelerde açlıkla mücadelede ve yoksulluğun önlenmesinde uluslararası düzeydekiçabaların önderliğini yürüten BM danışma ve bilgi kuruluşu olup, söz konusuülkelerin doğal kaynaklarını koruması suretiyle tarımsal kapasitelerininyükseltilmesi, ormancılık ve balıkçılık faaliyetlerinin desteklenmesi, gıdagüvenliğinin temin edilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelikgirişimlerde bulunmaktadır.

 

Merkezi Roma’da bulunan FAO, dünyasathına yayılmış Bölgesel Ofisleri, Alt-Bölge Ofisleri, İrtibat büroları veülke temsilcilikleri ile hizmet vermektedir. FAO’ya 194 devlet üyedir. AyrıcaAvrupa Birliği ‘üye örgüt’, Faroe Adaları ve Tokelau ise ‘ortak üye’statüsündedir. FAO, kolay ulaşılabilir bilgi ağı oluşturma, uzman raporlarınıpaylaşıma açma, uluslararası konferanslar düzenleme ve saha çalışmalarındanedinilen bilgileri paylaşma prensibi esasına göre çalışmalarını yürütmektedir.FAO Genel Direktörü Çin vatandaşı Qu Dongyu’dur.

 

FAO çalışmaları Konferans, Konsey veKomiteler aracılığıyla yürütülmektedir. Kuruluş, idari konularla ilgili olarakKonsey ve Konferans ile birlikte Program Komitesi, Finans Komitesi ve HukuksalKonular Komitesi tarafından yönlendirilmektedir. Teknik konularla ilgiliçalışmalar ise Gıda Güvenliği Komitesi, Tarım Komitesi, Emtia SorunlarıKomitesi, Balıkçılık Komitesi ve Ormancılık Komitesi tarafındanyürütülmektedir. Bunun yanı sıra gıda güvenliği ve gıda kalitesi, balıkçılık vegenetik kaynaklar gibi konularda çalışan komisyonlar da değişik teknikkonularda çalışmalar gerçekleştirmektedir. Sorumluluk silsilesi bağlamında komitelerKonseye, Konsey de Konferansa rapor vermektedir.

 

Konferans örgütün en üst düzey kararorganı olup, yeni üye alımı, bütçenin onaylanması gibi politika belirleyicikararlar Konferans tarafından alınır. 2 yılda bir toplanan Konferansa üyeülkeler bakan düzeyinde iştirak etmektedirler.

 

Konsey Konferansın ana icracıorganıdır. 49 ülke üyedir ve bu üyeler Konferans sırasında yapılan seçimlerle 3yıl süre ile atanırlar. Konferanslar arasındaki 2 yıllık dönemde en az 4 Konseytoplantısı düzenlenir. Konseyin ilgilendiği belli başlı konular, Dünya Gıda veTarımının Durumu, Teşkilatın mevcut ve ileride muhtemel faaliyetleri(Teşkilatın Çalışma ve Bütçe Programı, İdari Konular, finansal konular dâhil).Konsey çalışmalarını komite ve komisyonlar gibi alt çalışma gruplarıçerçevesinde yürütmektedir.

 

Tarım ve tüketicinin korunması,balıkçılık, ormancılık, doğal kaynaklar, teknik işbirliği ile ekonomik vesosyal işler bölümleri çerçevesinde faaliyetlerini yürüten kuruluş, taşradakiçalışmalarını halen 80 tam donanımlı ülke ofisi, 5 bölge ofisi, 9 alt bölgeofisi ve 6 irtibat ofisi ve 85 ülke ofisi aracılığıyla gerçekleştirmektedir.Kuruluş, çalışmalarını üye ülkelerin aidatlarının yanı sıra değişik proje vegirişimler için oluşturulan ve gönüllü katkılarla desteklenen fonlar vasıtasıile finanse etmektedir.

FAO-Türkiye İlişkileri

Türkiye FAO’nun 6 Nisan1948’den beri üyesi bulunmakta olup, son yıllarda ilişkilerimiz güçlü birşekilde gelişmektedir. Yakın zamana kadar FAO’nun teknik kapasitesindenfaydalanan bir konumda olan ülkemiz, son zamanlarda FAO’ya finansman veişbirliği bakımından katkılarda bulunma yönünde önemli adımlar atmıştır. Bukapsamda Örgüt bütçesine sağlanan yıllık katkının yanı sıra FAO-TürkiyeOrtaklık Programı (FTPP) çerçevesindeki projelere gönüllü katkı sağlanmaktadır.

Türkiye ile FAO arasındatoprak ve su kaynaklarının geliştirilmesi, bitkisel ve hayvansal üretim,ormancılık, balıkçılık, ekonomik ve sosyal politikalar, yatırım, kırsalkalkınma, beslenme, gıda standartları ve ticari ürünler, kapasite geliştirmegibi birçok konuda işbirliği yapılmaktadır.

FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi ve FAO-Türkiye OrtaklıkProgramları

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşmiş Milletler (BM) Gıda veTarım Örgütü (FAO) arasında 04 Ağustos 2006 tarihinde imzalanan “Ev Sahibi ÜlkeAnlaşması” sonucunda, ülkemizle beraber Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan,Kazakistan, Özbekistan ve Tacikistan’ı kapsayan FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi(FAO-SEC) 11 Temmuz 2007 tarihinde kurulmuştur. 

FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi (FAO-SEC), ülkemizle beraber yukarıdabelirtilen 7 Orta Asya Ülkesinde gıda ve tarım alanlarında yürütülecek olanfaaliyetlerin koordinasyonunu sağlamak üzere hizmete girmiştir.

Ofisin kurulmasıyla birlikte Gıda ve Tarım Alanında FAO-TürkiyeOrtaklık Programı (FTPP) yürürlüğe girmiştir. FTPP Ofisin kapsadığı ülkelerdegıda güvenliğinin sağlanması, yoksulluğun azaltılması, orman ve ağaçkaynaklarının sürdürülebilir yönetimi alanlarında aktif işbirliğine yönelikmaddi, finansal ve işlevsel çerçeve programıdır. Böylece, FAO’nun ilgilikonulardaki uzmanlığı ve hizmetlerinin ülke ve alt bölgeye ulaşımıgeliştirilmiş, kolaylaştırılmıştır.

Ofisin kurulmasıyla birlikte Gıda ve Tarım AlanındaFAO-Türkiye Ortaklık Programı (FTPP) yürürlüğe girmiştir. FTPP, Ofisinkapsadığı ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, yoksulluğun azaltılması,doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimi alanlarında aktif işbirliğine yönelikbir programıdır. FTPP 1. Döneminde toplam 28 proje hayata geçirilmiştir.

 

2014 yılında, TürkiyeCumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'ninikinci fazı ve aynı zamanda FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP)başlatılmış. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30milyon ABD Doları’na ulaşmıştır. Halihazırda FTPP-II Kapsmaında 11, FTFPkapsamında 3 proje operasyoneldir. (1 proje ortak projedir)